Sabuci

Cortese ǀ Sabuci ǀ Nero d’Avola en Frappato ǀ Cerasuolo di Vittoria Classico DOCG Biologisch ǀ Sicili

Sabuci is de naam van de contrada, het gehucht, waar Cortese sinds 1930 is gevestigd. Het is een historisch gebied, uitstekend geschikt voor de productie van Cerasuolo di Vittoria en dat is de reden dat we deze wijn de naam Sabuci hebben gegeven. Het gebied rond Cortese in de regio Vittoria, was sterk beïnvloed door de Griekse cultuur en de heel belangrijke oude Griekse plaats Kamarina is vlakbij. We zijn geinspireerd door de oude Griekse cultuur bij het produceren van onze Cerasuolo di Vittoria Classico.

Bodem

Druivenras

Vinificatie

Sabuci wordt gemaakt met een strenge selectie van de druiven Nero d’Avola 70% en Frappato 30%. De druiven worden met de hand geplukt eind september/ begin oktober. De druiven worden in kleine manden gedaan en bij aankomst op de winery 24 uur bewaard bij een temperatuur van 10°C. De druivensoorten worden apart gevinifieerd, op verschillende manieren volgens traditie. De Nero d’Avola wordt vergist in vaten die aan de bovenkant open zijn waardoor het mogelijk is het proces nauwkeurig te sturen. We hanteren follatura (onderdompeling van de schillen) met de hand op uiterst subtiele wijze. De Frappato daarentegen wordt vergist in terracotta amforen van 7 hl. De natuurlijke porositeit van terracotta zorgt voor een ideale zuurstofuitwisseling tijdens het gistingsproces. Tegelijkertijd kan door het gebruik van amforen de wijn in contact blijven met de schillen tot wel 12 maanden. Daarna worden de wijnen gemengd en 6 maanden opgevoed in houten vaten van verschillende afmetingen. De productie van Sabuci is zeer beperkt (in 2016 6.500 flessen en in 2017 8.000 flessen).

Proefnotitie

de wijn is robijnrood, met granaatrode schittering. Het bouquet is een en al fruit met aroma’s van kersen, granaatappel en bosvruchten, plus cacao, leer en karamel. In de mond is hij elegant en complex. Zeer geconcentreerd, de tannines zijn tegelijk stevig en aanhoudend.

Wijn/spijs

Serveren