Vanedda

Cortese ǀ Vanedda ǀ Cataratto en Grillo ǀ Terre Siciliani IGP ǀ Biologisch ǀ Sicilië

Het credo van Aziend Agricola Cortese: bodem, zon en klimaat: 3 belangrijke succesfactoren voor de wijn van dit wijnhuis. Het Siciliaanse landschap is een caleidoscoop van lokale karakters en wijnstokken, die zich kenmerken door de wijnen die ze voortbrengen. We gebruiken geen chemische middelen en maken gebruik van het natuurlijk ritme en dat vereist zorgvuldige aandacht en een constante aanwezigheid in de wijngaard. Biologische wijnbouw is geen keuze, het is de enige optie. Niets forceren, elke wijngaard individueel benaderen en zich laten ontwikkelen. Gebruik maken van traditionele methodes, zoals bijvoorbeeld het vergistingsproces in grote terracotta kruiken.

Bodem

Druivenras

Cataratto & Grillo

Vinificatie

De druiven Cataratto (50%) en Grillo (50%) worden met de hand geoogst in kleine mandjes en alleen de beste kwaliteit wordt geselecteerd om Vanedda te maken. De mandjes met druiven worden vervolgens 24 uur gekoeld bewaard op 10°C. Daarna worden de druiven ontsteeld en 2 dagen vergist op de schillen. Dan worden de schillen gescheiden van de wijn en gaat de vergisting door in eiken vaten van 30 hl. De opvoeding van de wijn vindt plaats tenminste 7 maanden op de droesem en nog eens 6 maanden in de fles voordat de wijn de markt opgaat. Vanedda wordt beperkt geproduceerd. In 2016 3.200 flessen en in 2017 10.000 flessen.

Proefnotitie

Intens gouden kleur, door het contact met de schillen en het ouderen in grote eiken vaten. Het opvallende bouquet heeft tonen van kokosnoot en tropisch fruit met een onderstroom van zachte kruiden. In de mond is het een volle wijn in balans met een goed geïntegreerde zuurgraad. Uitstekende structuur en lengte.

Wijn/spijs

Serveren