Nerello

Cortese ǀ Nostru ǀ Catarratto Lucido ǀ Terre Siciliane IGP ǀ Biologisch ǀ Sicilië

In Sicilië worden 3 verschillende klonen van Catarratto onderscheiden: Comune, Lucido en Extra Lucido. Elke kloon heeft zeer verschillende karakteristieken. Het meest aangeplant in Sicilie is de Catarratto Comune, die de hoogste opbrengst heeft, terwijl de Catarratto Lucido zeldzamer is, kleinere trossen en druiven heeft en een lagere opbrengst. Herontdekt op het eiland dankzij zijn uitstekende kwaliteit, dankt het de toevoeging” Lucido” aan de ongewoon glanzende schil van de druiven.

Bodem

Druivenras

Catarratto

Vinificatie

onze Catarratto druiven zijn aangeplant op hellingen die liggen 400 mtr. boven zeeniveau. De druiven worden midden september met de hand geplukt en in kleine mandjes gedaan. Het plukken gebeurt heel vroeg in de ochtend om de druiven zo fris mogelijk te houden. De vinificatie van de Catarratto Lucido wordt uitgevoerd volgens het principe van minimale interventie om een maximale kwaliteit in de wijn te bereiken. De druiven worden ontsteeld en zeer zacht geperst met een pneumatische pers. De most wordt gedecanteerd bij lage temperatuur gedurende 48 uur alvorens de vergisting te starten, die plaats vindt bij een temperatuur van 17°-19°C gedurende ongeveer 20 dagen. Na de vergisting wordt de wijn nog 5 maanden bewaard op de fijne droesem, waarbij regelmatige battonnage wordt uitgevoerd.

Proefnotitie

Nostru Catarratto Lucido is strokleurig met groene vlekjes. Het karaktervolle bouquet is licht kruidig en doet denken aan jasmijn, aromatische kruiden en nootmuskaat met fijne vleugjes witte perzik. In de mond is er een sterke minerale achtergrond in perfecte balans met een levendige zuurgraad. De afdronk is lang en complex met heerlijke amandeltonen.

Wijn/spijs

Serveren