Nerello

Titel

De naam Nerello Mascalese is afgeleid van Mascali, een dorpje aan de voet van de Etna. Wijnmakers hebben onlangs de Nerello Mascalese nieuw leven ingeblazen, niet alleen op de hellingen van de Etna ( waar deze nu erg populair is) maar ook in andere regio’s van Sicilië. Om het karakter van deze druif volledig tot zijn recht te laten komen, heeft deze druif een belangrijk verschil tussen dag- en nachttemperatuur nodig gedurende de laatste periode van het rijpingsproces.

Bodem

Druivenras

Vinificatie

de druiven worden verbouwd op wijngaarden gelegen 400 mtr. boven zeeniveau volgens de Guyot-methode. De druiven worden met de hand geplukt eind september, begin oktober en in mandjes van 10 tot 15 kg gedaan. Na het oogsten worden de druiven onmiddellijk gevinifieerd, te beginnen met ontstelen en een zachte persing. De most gist op de schillen, gebruikmakend van veelvuldige remontage tijdens de eerste vergistingsperiodes. Als de vergisting klaar is, blijft de most nog 15 dagen in contact met de schillen waarbij nog een zeer zachte remontage wordt toegepast. De malolactische gisting gebeurt op natuurlijke wijze als de schillen van de most gescheiden zijn. De wijn blijft 6 tot 8 maanden op de fijne droesem, alvorens te worden gebotteld.

Proefnotitie

Onze Nerello Mascalese is helder robijnrood. Het aroma is fijn en complex en doet denken aan een verscheidenheid van rode vruchten, met een verfijnd kruidig karakter. In de mond komt de elegantie van de vulkanische bodem naar boven. De tannines zijn zijdezacht, mooi in balans met een opvallend mineraal karakter.

Wijn/spijs

Serveren