Astobiza Rosado

Astobiza Rosado ǀ D.O. Txakoli ǀ Baskenland, Spanje

Bodega Astobiza is gelegen in Okondo in Ayala valley op een steenworp van Bilbao. De eerste druiven waren hier in het jaar 864 al aangeplant.10 hectare wijngaard zijn er aangeplant sinds 1996 gevolgd door de bouw van een modern wijnbedrijf in 2006. 2007 was de eerste oogst.Astobiza is uniek door zijn druivensoort, de ligging en is onderdeel van Grandes Pagos de Espana. Het familie bedrijf bouwt verder uit naast de witte wijn ook met rose, Late harvest, vermouth & gin ( uitgeroepen tot de beste van Spanje)

Bodem

klei en kalksteen

Druivenras

50% Ondarrabi Zuri & 50% Ondarrabi Beltza ( Cab Franc)

Vinificatie

de druiven worden met de hand geoogst en de tweede selectie wordt gedaan voordat de druiven worden ontsteelt en koude maceratie ondergaan. Een hele korte schil inweking. Daarna een zachte persing en rijping “sur Lie” vergisting is temperatuur gecontroleerd.

Proefnotitie

De wijn is helder en mooi licht rose. Een bloemige neus, boeket van aardbeien. Een levendige aromatische smaak met frisse opwekkende zuren. Een aromatische afdronk met mineralen tonen van de bodem.

Wijn/spijs

Perfect om te combineren met rauwe of gebakken tonijn of zalm. Met reuze garnalen. Of Mexicaanse of Aziatische keuken. Astobiza is een kameleon als het gaat om wijn/spijs !

Serveren

8 a 10°C. Houdbaarheid: 3 tot 5 jaar | 12,5% alc.